Hipnózis

A Kapcsolat Ambulancia hipnoterapeutája Hámori Péter.

Mi a hipnózis?
A hipnózis a pszichológiai terápiás eljárások egyike, melynek jelenségei tudományosan kutatottak és eredményei igazoltak.

Az elnevezés alapja Hypnos az alvás görög istene. Elődeink már évezredekkel ezelőtt felismerték és használták a szónak és az álomnak a gyógyító erejét. Ennek ellenére a hipnózist még ma is számtalan téves elképzelés övezi. Sokak számára még mindig a negatív befolyásolás eszköze és valahol a varázslat és a misztikum között foglal helyet. Ezzel szemben a hipnózis a kliens aktív közreműködését igénylő fókuszált tudatállapot (nem alvás!), melyben a tudattalanban tárolt emlékeink, élményeink bizonyos mértékig hozzáférhetővé és korrigálhatóvá válnak.

Mi történik a hipnózis alatt?
A hipnózis sokkal természetesebb jelenség, mint gondolnánk. Talán Ön is tapasztalta már, hogy valamiben elmélyülve (zenehallgatás, olvasás, sportolás, munka), szinte megszűnik a külvilág. Észleljük ugyan a körülöttünk zajló eseményeket, de szinte megszűnik a tér és az idő. Természetesen azonnal tudunk váltani és kizökkenünk abból, amiben vagyunk, ha valami külső fontosabb történés arra késztet minket.

A terápiás célú hipnózis - az önmagunk által gerjesztett állapothoz hasonló - szabályozott keretek között, tudatosan előidézett élménykorrekciót lehetővé tevő tudatváltozás.

A hipnózis alatt agyunk egyszerre képes kapcsolatot tartani a jelen történéseivel (itt és most) és a múlt eseményeivel (ott és akkor).
A hipnoterápia során hozzásegítjük a klienst, hogy megtalálja és elérje a belső tudattalan erőforrásait, melyek megélésével és aktuális alkalmazásával leküzdheti a problémáit.
A hiedelmekkel ellentétben a hipnotizált nem tesz semmit és nem is kényszeríthető semmire, ami ellenkezik a saját elveivel, erkölcsi felfogásával!

Mikor alkalmazzuk a hipnózist?
A hipnózist a különböző lelki és testi betegségek gyógyítására használjuk olyankor, amikor a probléma nehezen hozzáférhető a tudatos észlelésünk számára. Hipnózis segítségével meg lehet gyorsítani azt a terápiás folyamatot, amely ahhoz vezet, hogy az eredetileg erős félelmet, szorongást vagy pánikot kiváltó ingerek és helyzetek elveszítsék kellemetlen jellegüket.


Eredményesen alkalmazható a következő esetekben:
 tünetek enyhítésére
 szorongás oldására
 teljesítmény javítására és a rejtett erőforrások mozgósítására.
 ellazultság kialakítására
 fájdalom illetve más fizikai kellemetlenségek csillapítására
 allergiás reakciók enyhítésére
 lelki alapú, testi betegségnél (emésztőrendszer megbetegedései, gyomor-bélrendszeri fekélybetegségek és gyulladások)
 egyes szív és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás)
 fejfájás és migrén csillapításában,