Családterápia

A Kapcsolat Ambulancia vezető családterapeutája: Iring Zoltán.

A családterápia a XX. század közepe óta formálódó terápiás irányzat, ami aztán a század vége felé vált igazán népszerűvé. Abból a felismerésből indul ki, hogy az az egyéniként megfogalmazott pszichés problémák hátterében legtöbbször az egyént körülvevő szoros családi közeg működési zavarai állnak.

Gyermeknél felbukkanó, orvosilag nem magyarázható vagy kezelhető tünet, esetlegesen a megszokottól eltérő viselkedés, magatartás, iskolai teljesítményben bekövetkező elakadás; serdülő életében megjelenő függőség, tartós tanulási zavar, iskolakerülés, rossz társaságba csöppenés, hirtelen bekövetkező szokás-változás, kilátástalanság érzés, étkezési zavar, hangulatváltozás megjelenése nehézséget, elkeseredést és szenvedést okozhat nemcsak a gyermeknek, serdülőnek, hanem a szülők és családtagjaik számára egyaránt. A probléma kezelése, a probléma előzményeként vagy a mentén megjelenő családi – kapcsolati állapot változtatása a családterápia segítségével, hatékonyan nyújt megoldást a gyermek, a serdülő és szüleik számára egyaránt.

Éppen ezért a családterápia esetében a hangsúly a családi kapcsolatok feltérképezésén és formálásán van. A családterápia folyamán számtalanszor beigazolódó feltételezés szerint a családi kapcsolatok és kommunikáció rendezése által a családtagok egyéni problémái oldódnak, vagy teljesen megszűnnek.

A családterápia, mint minden pszichoterápia, egy folyamat melynek célja a családi rendszer élhetőbbé tétele. A terápiás ülések hosszabbak, mint az egyéni találkozások, általában másfél órásak, és a család minden tagja részt vesz az üléseken. A találkozások eleinte heti, majd kétheti rendszerességgel ismétlődnek. A problémáktól függően változhat a terápiás folyamat hosszúsága, de általában 10-15 alkalomnál nem hosszabb. A terápiás folyamatban egy férfi és egy női terapeuta vesz egyszerre részt.

A terápiás folyamat során az első négy találkozást követően a terapeuták kialakítanak egy feltételezést arról, hogy mi okozza a családi rendszer működési zavarait, és ezt követően a korábbi mintázatok megváltoztatását célzó beavatkozásokat alkalmaznak. A terapeuták a találkozások folyamán aktívan provokálják a változásokat, és ezzel egy időben felügyelik a terápiás folyamat alakulását is. A sikeres terápia során a családok olyan felismerésekhez juthatnak, melyek segítségével újragondolhatják családi együttélésüket, és olyan készségeket sajátíthatnak el, melyek a gondolati szintű változások gyakorlati megvalósítását teszik lehetővé.
http://www.web-watch.co.uk
http://www.westwatches.co.uk