Hogyan segít a pszichológus?

 

A leggyakrabban feltett kérdések és válaszok munkánkkal kapcsolatban:

Mivel foglalkozik a pszichológus?
A pszichológus személyek (felnőttek és gyerekek) egyéni lelki/érzelmi/mentális folyamataival, vagy kisebb-nagyobb közösségek (családok, párok, szervezetek, teamek), személyközi kapcsolataival foglalkozik. Munkájuk lényege pozitív változásokat elindítani akár az egyéni, akár a csoportos szintéren.
A Kapcsolat Ambulancián a mi munkánk célja az, hogy klienseink testi-lelki egészsége helyreálljon, képessé válljanak örömteli kapcsolatok vitelére, alkalmazkodó, problémamegoldó és kommunikációs képességük fejlődjön. 

Mikor forduljon pszichológushoz?

Tagadhatatlan, hogy saját lelki egyensúlya, egészsége érdekében a legtöbbet mndenki maga tehet. Ön is tesz is érte, nap mint nap, szinte észrevétlenül. Ha a napi rohanásban leül meginni egy csésze kávét, és lazít egy kicsit, mikor esténként felhívja barátait csak úgy, beszélgetni, vagy segít, annak, akit bajban lévőnek lát, - ezek az apró, mindennapi tevékenységek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy belső egyensúlyát megőrizze. 

Lelki egyensúlyunk megőrzésében sokat segíthet a családunk is, az, hogy figyelnek ránk, támaszt nyújtanak számunkra, ha nehezebb időszakot élünk át.
Mégis, vannak olyan élethelyzetek, amikor az addig bevállt stratégiáink és támaszaink már nem elegendőek. Például, ha nagyobb veszteséget élt át (elveszítette egy közeli barátját, családtagját, vagy a munkáját), vagy ha folyamatos, nem kivédhető stressz veszi Önt körül, azt tapasztalhatja, hogy a közérzete hosszabb ideje rossz, hangulata nyomott, orvosi indok nélkül kellemetlen testi tüneteket (pl. fejfájás, mellkasi panaszok, gombóc érzés a torokban, stb) érez. Minderről részletesen itt olvashat.
Ilyen helyzetben javasoljuk –és a pszichoterápiás lehetőségekkel tisztában lévő orvosok is ezt javasolják-hogy időben, még a tünetek súlyosbodása, vagy állandósodása előtt keresse fel pszichológusát.

Milyen képzettségük van a pszichológusoknak?

A pszichológusok egyetemi végzettségüket a Tudományegyetemek Bölcsészettudományi Karán szerzik. Az alapdiploma megszerzése után akkor jogosultak önálló diagnosztikus és tanácsadói-terápiás munkára, ha tanácsadó vagy klinikai szakpszichológusi képzettséget is szereznek. A szakképzettség megszerzésének feltétele a sajátélményű terápiás tapasztalat, valamint a szupervízió mellett eltöltött gyakorlati idő is. 
A Kapcsolat Ambulancián szakképzett, hosszú gyakorlattal rendelkező pszichológusok dolgoznak, akik szaktudásukat folyamatos továbbképzésekkel, konferenciákkal is frissítik.

Hogyan zajlik és meddig tart a kezelés?
Klienseinkkel általában egy héten egyszer, előre megbeszélt időpontban találkozunk, várakozási időre emiatt nem kell számítani.  Egy ülés hossza 50 perc, a pár és családterápiás ülések 90 percig tartanak. Az első beszélgetés hossza általában 60-70 perc. Munkánkra a teljes titoktartás, és a pszichológus etika szabályai vonatkoznak.
Az első beszélgetést követően 3-4 találkozás szükséges ahhoz, hogy teljesebb képet alkothassunk Önről, a problémájáról, az eddigi replicas relojes españa élettörténetéről. Ezt követően javaslatot tudunk tenni arra, hogy milyen hosszú kezelés szükséges az Ön esetében. Nem várhatjuk, hogy a sokszor évek alatt kialakuló kellemetlen tünetek, vagy becsontosodott reakciók egy-két terápiás ülés után megváltozzanak. Rövid terápiák esetében is szükség van általában 13-15 ülésre ahhoz, hogy stabil, tünetmentes állapotban tudjuk kliensünket elbocsájtani. Más esetben hónapok munkája kell ahhoz, hogy a teljes gyógyulást elérjük.

 

A terápiás ülések során az egyéni probléma függvényében változatos módon zajlik a kezelés: többek között irányított beszélgetés, relaxáció, strukturált gyakorlatok, szimbólumok elemzése is részét képezi terápiás eszköztárunknak. Az általunk használt terápiás módszerekről részletesen a itt, illetve a Szolgáltatásaink menüpont alatt olvashat. A kezelés során minden esetben számítunk klienseink aktív együttműködésére! A sikeres terápia közös munka!

Bízunk benne, hogy könnyebb az első lépést megtennie a gyógyulása, és a teljesebb, harmonikusabb élet felé, ha tisztában van a pszichológiai munka jellegével.